Povijest kluba

Povijest kluba

Novi zagrebački šahovski klub ŠK Špansko, osnovan je u siječnju 2012. godine, kao slijednik dotadašnje šahovske sekcije Špansko koja je aktivno djelovala još od 1987. godine. U 2012. godini ŠK Špansko imao je mnogobrojne aktivnosti, počeo je s nastupom u V. hrvatskoj ligi (za malo propustivši plasman među prve dvije ekipe, što bi značilo plasman u višu ligu), organizirao je 8. listopada 2012. godine Međunarodni ekipni turnir povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske „Špansko 2012" te 26. listopada i II. Memorijalni turnir „Višnja 2012". Redovito su igrani i mjesečni brzopotezni turniri, koji su se bodovali za krajnji plasman na finalni brzopotezni turnir. Na tim turnirima sudjelovalo je ukupno 44 igrača (redovnih i podupirajućih članova), a nakon 25 odigranih turnira tijekom cijele godine u finale se plasiralo 14 najboljih.

Finalni turnir odigran je 21.12.2012. u lijepim prostorijama Mjesne samouprave Špansko, koje klub već dugo koristi. Igrano je dvokružno, a cijeli turnir odvijao se u znaku majstora Ive Vukovića i mk Damira Mravunca, koji su vodili izjednačenu borbu za prvo mjesto, daleko ispred drugih. Na kraju je zasluženo pobijedio iskusni Ivo Vuković koji je cijeli turnir odigrao odlično.

Dalje su slijedili: B. Ranogajec, D. Petan, M. Klemen, A. Belicki, V. Ranogajec i M. Pehnec. Svi sudionici turnira dobili su predmetne prigodne nagrade, a potom je priređen i zajednički domjenak uz češnjovke i portugizac.

Za završetak svoje uspješne prve sezone šahisti ŠK Španskog priredili su 28. prosinca i veseli Novogodišnji turnir koji se igrao ujedno i kao pojedinačni i kao ekipni. U pojedinačnoj konkurenciji pobijedio je Damir Mravunac ispred Igora Ševe i Gorana Vodopije, a najbolja ekipa bila je ekipa iz Španskog „Umirovljenici" u sastavu Damir Mravunac, Branko Smoljan i Marijan Pehnec. Svi učesnici dobili su prigodne skromne nagrade, a priređen je i tradicionalni veseli domjenak.


Piše: Damir Mravunac

Ivo Vuković

Finalni turnir

1. Ivo Vuković 21,5
2. Damir Mravunac 20
3. Marijan Blagojević 16
4. Zdravko Margitić 16
5. Goran Vodopija 14
6. Damir Kovačić 14
7. Stanko Blagojević 13,5
8. Denis Jakupec 13

Klub

Kontakt

Trg Ivana Kukuljevića 9

10 090 Zagreb

 +385 91 505 2482

 sahklubspansko@gmail.com

© 2016 Šahovski klub Špansko. Sva prava pridržana. Izrada web stranice: Web Usluge